Kuka johtaa osaamista ja sen kehittämistä?

Iiro Pohjanoksa - 11.9.2023

Jokin aika sitten kysyimme työnhakijoilta heidän odotuksiaan urasta ja sen kehittymisestä. Erityisesti työssä olevien (ei siis ilman työtä tai opiskelija) osalta monen odotus oli, että työnantaja huolehtii heidän osaamisensa kehittämisestä. Kehittäminen nähtiin – ja uskoakseni nähdään yhä – suurelta osin koulutuksena. ”Osallistun työnantajan maksamaan kurssimuotoiseen koulutukseen”, on yhä vallalla oleva käsitys osaamisen kehittämisestä.

 

Työnantajien odotukset taas ovat yhä vahvemmin sellaisia, että työntekijän vastuulla on jatkuva ammattitaidon kehittäminen ja jatkuva oppiminen. Organisaatiossa strategisena tavoitteena on usein kilpailukyvyn hankkiminen osaamista kehittämällä, mutta käytännön toimet jäävät varsin vaatimattomiksi. Toteutus jää usein tasolle ”varataan vuosibudjetissa työntekijöille 500 euroa per henkilö, että voivat osallistua jollekin kurssille”.

 

Työmarkkinoiden ja työn rakenteiden muutokset sekä jatkuvasti kasvavat tarpeet digitalisaatio-osaamiselle vaativat meiltä suurempaa panostusta ja uutta ajattelua osaamisen kehittämiseen ja sen johtamiseen. Kestäviä tuloksia saadaan aikaiseksi vain siten, että yksilöt ovat motivoituneita ja innostuneita oman osaamisensa jatkuvasta kehittämisestä ja organisaatiot ymmärtävät tukea tätä tavoitetta. Se edellyttää, että yksilöllä on halu ja kyky ajatella omaa uraansa jatkuvana kehittymisen polkuna ja että organisaatio tarjoaa työkaluja ja resurssia tähän kehittymiseen silläkin uhalla, että pätevöitynyt henkilö suuntaakin uudelle uralle. Mutta, kun intressit kohtaavat ja osaaminen suunnataan organisaation kannalta tärkeimpiin sisältöihin, on molemmilla erinomaiset edellytykset kasvaa ja kehittää omaa kilpailukykyään niin yksilönä kuin organisaationa.

 

Osaamisen johtaminen lähtee yksilöstä, mutta oikealla tavalla suunnattuna se on organisaatiolle todellinen kilpailuetua tuova voimavara. Organisaation kannattaa siis tukea yksilön urasuunnittelua ja siitä lähtevää osaamisen kehittymistä sekä tarjoamalla uusia kokemuksia toiminnasta organisaation sisällä että huolehtimalla riittävästä ulkoisen valmennuksen mahdollisuudesta. Yksilön urasuunnittelu ja osaaminen eivät ole ristiriidassa organisaation tavoitteiden kanssa, vaan johdettuna päinvastoin – ne tukevat toisiaan.

 


 

Iiro Pohjanoksa (3)

Iiro Pohjanoksa,

Business Development Director, Senior Advisor, Senior Partner,

MPS-Yhtiöt

 

iiro.pohjanoksa@mps.fi