Trilliant - blogit

Kohti jatkuvampaa osaamisen ja suorituksen johtamista | Blogit | Trilliant

Kirjoittanut Anna Heiliö ja Niilo Mäkelä | 30.4.2025 6:57

Kirjoitimme edellisessä blogikirjoituksessamme, kuinka kehityskeskustelu tarjoaa erinomaisen lähtökohdan ja rungon organisaation osaamisen ja suorituksen johtamiselle ja samalla arvokkaan mahdollisuuden kehittyjälle tulla nähdyksi ja kuulluksi omista tavoitteistaan ja toiveistaan käsin 

 

Yksittäisissä keskusteluissa ei kuitenkaan tapahdu ihmeitä, vaan varsinainen työ tehdään kehityskeskustelujen välillä. Parhaimmillaan osaamisesta ja suorituksesta keskustelemisesta tuleekin luonteva osa organisaation arkea – ja niiden edistämisestä aidosti yhteinen asia.  

 

Konkreettiset askeleet kehittymisen tukemiseen 

 

Osaamisen lähijohtamisessa toimii tuttu ketju: pohdi, keskustele, päätä, toteuta, arvioi ja toista. Jotta oppimista ja kehittymistä voidaan mitata ja tukea arjessa tehokkaasti, kannattaa ottaa käyttöön seuraavat periaatteet: 

 

  1. 1. Tunnista aito motivaatio 

  2.  

Jokainen meistä haluaa oppia ja kehittyä, etenkin itselle ja omalle tehtävälle merkityksellisessä osaamisessa. Yksilön tilanteen, motivaation ja tavoitteiden ymmärtäminen on keskeistä, jotta voimme löytää organisaation ja yksilön tavoitteiden yhtymäkohdat. Käytä esimerkiksi 360-palauteita, 1to1-keskusteluja, oppimisalustojen dataa sekä asiakaspalautteita arvioidaksesi yksilöiden motivaatiota ja tiimien tilannetta ja muutostarpeita. 

 

  1. 2. Linkitä tavoitteet arjen toimintaan 

  2.  

    Mikään suunnitelma ei etene, jos emme tiedä mitä pitäisi tehdä seuraavaksi. Jo kehityskeskustelussa on tärkeää sopia, kuinka tavoitteiden etenemistä kauden varrella seurataan, millä onnistumista mitataan ja minkälaista tukea yksilö voi tähän muilta odottaa. Lopputulosten (ja niihin liittyvien mittareiden) lisäksi on hyvä konkretisoida käyttäytymiseen ja työskentelytapoihin liittyviä tavoitteita ja mittareita. Mikä on se tekeminen tai tapa, jonka muuttaminen on edellytys tuloksissa tapahtuvalle muutokselle? Muista: keskustelu etenemisestä tapahtuu kehityskeskustelujen välissä, ei niiden aikana 
  3.  
  1. 3. Rakenna oppimista tukeva johtamiskulttuuri 

  2.  

    Harva suunnitelma etenee ennakoidusti arjen kiireessä ja yllättäen vaihtuvissa tilanteissa. Systemaattinen toiminnan kehittäminen vaatii ketteryyttä ja jatkuvaa uudelleen tarkastelua, priorisointia ja onnistumisten ja epäonnistumisten läpikäyntiä. Panosta avoimeen ja säännölliseen keskusteluun tavoitteiden etenemisestä ja varmista, että organisaatiossa kannustetaan jatkuvaan oppimiseen ja palautteen hyödyntämiseen. Tässä esihenkilötyön ja valmentavan johtamisen rooli on keskeinen. 

     

Ylläpidä kilpailukykyä, rakenna kilpailuetua 

 

Kun oppiminen ja kehittyminen nostetaan keskiöön ja niitä johdetaan strategialähtöisesti, organisaatio voi rakentaa kestävää kilpailuetua ja vahvistaa työntekijöidensä motivaatiota ja sitoutumista. 

 

Organisaation menestys rakentuukin lopulta motivoituneiden ja osaavien ihmisten varaan. Systemaattinen ja tukea tarjoava suorituksen ja osaamisen johtaminen auttaa luomaan ilmapiiriä, jossa työntekijät voivat kukoistaa, kehittyä ja antaa parhaan panoksensa.

 

Onnistunut ihmisten johtaminen näkyy parempana suorituskykynä, innovaatioina ja työhyvinvointina. Se auttaa luomaan pohjan kestävälle menestykselle, ja sen tuella organisaatio kykenee navigoimaan myös läpi muutosten ja haasteiden. 

 

 

 

Tutustu Trilliantin kehityskeskustelutyökaluun >>

Varaa demo >>

 

 

 

Niilo Mäkelä

Tutkimusjohtaja 

MPS Prewise

 

niilo.makela@mps.fi

   

 

 

 

Anna Heiliö

Toimitusjohtaja 

MPS Prewise

 

anna.heilio@mps.fi   

 

 

 

Lataa Osaamisen johtamisen opas